PROGRAMA PARENTALITAT POSITIVA TRIPLE P.

ANEC está acreditada oficialment per impartir el programa

FONT OFICIAL:

ANEC:Primer lloc oficial en Espanya què imparteix el Programa Triple P – Programa de Parentalitat Positiva 

La Associació ANEC continua, en el seu esperit d’impulsar i implementar en la nostra ciutat serveis que afavorisquen als seus ciutadans, ha fet un pas més en posar a la seua disposició aquest nou programa dirigit a pares, mares i altres familiars que vulguin millorar la conducta o la relació amb els xiquets i xiquetes fins als 12 anys.


ANEC és a més, l’única entitat a nivell nacional que compta amb una professional, Victoria Garcia Ferrer, acreditada oficialment per impartir aquest programa.


El Programa de Parentalitat Positiva “Triple P” és un dels programes per a pares més efectius del món i un dels pocs que es basen en l’evidència obtinguda de permanents investigacions científiques.

Desenvolupat pel psicòleg clínic professor  Matt Sanders i els seus col·legues de la Universitat de Queensland a Austràlia, Triple P ha demostrat funcionar amb centenars de milers de famílies per mitjà de permanents investigacions en els últims 30 anys. Més de 580 proves, estudis i investigacions publicades, incloent més de 200 publicacions d’avaluació, dels quals 104 són estudis experimentals, han demostrat que el programa funciona en diferents cultures, grups soci econòmics i diverses estructures familiars.


Triple P està dissenyat per a proporcionar als pares les habilitats que necessiten en la criança de xiquets i adolescents saludables i segurs de si mateixos i per a construir relacions familiars més sòlides. Triple P no ensenya a les persones com ser pares, més aviat els entrega als pares estratègies simples i pràctiques per a adaptar-les als seus propis valors, creences i necessitats. Els beneficis poden ser impressionants i duradors.
“Els xiquets que creixen sota l’aler del Programa de Parentalitat Positiva tenen més probabilitats de desenvolupar les habilitats que necessiten per a tindre èxit en les tasques escolars, a establir relacions d’amistat i a sentir-se bé am si mateixos”, comenta el professor Sanders.


“A més tenen moltes menys possibilitats de desenvolupar problemes conductuals o emocionals quan siguen majors. D’igual forma, els pares que apliquen les habilitats que fomenta el programa se senten més segurs i competents en el control de la vida diària familiar. També se senten menys estressats, menys deprimits i tenen menys conflictes amb les seues parelles respecte al tema de la criança”.


Triple P es distingeix de la resta dels programes perquè no entrega “solucions universals”. Es tracta, més aviat, d’un sistema que ofereix nivells progressius de suport per a satisfer les diferents necessitats dels pares. Els pares poden triar des de seminaris públics puntuals o llibres i DVD d’autoajuda fins a cursos grupals més intensius o sessions d’orientació individuals.


“Alguns pares poden requerir una ajuda simple de part de Triple P, tan sols unes poques idees que els ajuden a establir una millor rutina perquè el xiquet es vaja a dormir o controlar desobediències ocasionals”, explica el professor Sanders. “Però uns altres poden estar en crisi i necessitar un suport major. En aqueix sentit, Triple P postula la idea d’entregar als pares la quantitat justa d’ajuda que requerisquen: suficient, però no excessiva”.
Triple P també ha sigut dissenyat com un sistema de salut en matèries de paternitat basat en la població, el que normalment és implementat per organismes governamentals o ONG (organitzacions no governamentals) en diferents regions i països, a fi d’arribar a la major quantitat de persones possible. Sol executar-se per mitjà de departaments de salut, d’assumptes familiars o educacionals.


Els professionals que ho apliquen provenen d’un ampli ventall de funcions, com a metges, infermeres, psicòlegs, orientadors, professors, ajudants de professors, oficials de policia, sacerdots, treballadors socials i professionals de suport en matèria de salut. La premissa, reiterem, és oferir fàcil accés, suport i possibilitats de triar als pares.


“Ser pares és la tasca més difícil que qualsevol ésser humà pot enfrontar en la seua vida i és, al mateix temps, per a la qual estem menys preparats”, comenta el professor Sanders. “En permetre que la informació per als pares siga d’accés massiu, estem augmentant les possibilitats que aquests accepten rebre ajuda o la sol·liciten. Oferir Triple P és com immunitzar a la comunitat. Es prepara als pares, les famílies són més saludables i s’eviten problemes abans que ocórreguen”.


Triple P s’aplica actualment en més de 25 països, inclosos Estats Units, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Bèlgica, el Japó, Iran, Hong Kong, Singapur, els Holanda, Anglaterra, Escòcia, Irlanda, Gal·les, Alemanya, Curaçao, Suïssa, Àustria, Romania i Suècia. Ha sigut traduït a 19 idiomes per a satisfer les necessitats específiques de cada país.


Triple P ha guanyat nombrosos premis internacionals, inclòs el “Australian Headsof Government National Violence Prevention Award”, i el professor Sanders ha sigut assessor de l’Organització Mundial de la Salut i del Consell d’Europa, a més de governs de països com Regne Unit, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Suïssa, el Japó i Iran.


També s’han desenvolupat una sèrie de programes especialitzats de Triple P. Entre aquests s’inclouen el Triple P Pas a pas (per a pares de xiquets amb capacitats diferents), el Triple P Transicions Familiars (per a pares en procés de separació o divorci), el Triple P Estils de Vida (que prevé l’obesitat infantil) i el Triple P Pobles Originaris (per a famílies australianes indígenes).
Equip pedagògic d’ANEC.

Font: L´expressió